Безплатна доставка до офис на Еконт или при покупка над 60лв.

Search our collections

View bestsellers 

Pre-order our new design

Bespoke timepieces

История на бижутата

Сребърно бижу  колие в подаръчна кутия

Първите бижута- обеци, пръстени, медальони, датират преди 75000 години. Като материал били използвани кости, черупки от яйца на змии, на щраус, камъни, зъби. Все още металът не е бил познат. Най-често правели колиета и гривни.
През бронзовата епоха се появили първите златни и сребърни бижута. Тогава човекът започнал да използва металите. Използвали ги главно за изработка но оръжия/ стрели и копия/ и съдове за дома, но също така и оттогава датират първите  сребърни накити и украшения. В Древния Египет за първи път в сребърните бижута започват да се вграждат полускъпоценни камъни- тюркоаз, гранат, розов кварц, малахит, оникс, ахат, яспис. Изяществото и красотата на сребърните бижута от древен Египет, вдъхновяват още бижутерите от всички  епохи. През 15 век, епохата на великите географски открития, на откриването на Южна Америка с нейните колосални залежи на злато и сребро, стимулира разцъфтяването на бижутерийното производство. Прекрасни сребърни бижута-  сребърни колиета,  сребърни медальони, сребърни обеци и сребърни гривни с полускъпоценни камъни красят принцеси, кралици и благородни дами. XVII век може да се нарече сребърен век за бижутерийнато производство. Свързано е с появата на Ренесанса в Италия. Новите градове държави- Венеция, Флоренция, Генуа забогатяват от търговията с Новия свят и като резултат изкуството процъфтява в т.ч. изработката на великолепни златни и сребърни бижута- сребърни пръстени, сребърни обеци, сребърни гривни, сребърни медальони. През този период, сребърната бижутерия дължи своя възход на кардинал Мазарини, регент на Луи 14, който е бил страстен почитател на сребърните бижута и полускъпоценните камъни. Той възлага множество поръчки на парижките бижутери и скоро целият френски двор се запалва по новата мода да носят великолепни сребърни бижута с полускъпоценни камъни. Самият кардинал завещава своята колекция от сребърни бижута на френската корона. През XVIII век се налага нова мода в бижутерията: злато, сребри, полускъпоценни камъни се вплитат със стъклени маниста.
През XX век еклектиката в бижутерийното производство достига своя връх. В обеците, гривните, пръстените, медальоните се смесват злато, сребрo, полускъпоценни камъни с обикновени материали като стъкло и стомана. Изработват се копия на големите майстори, които направиха сребърните бижута достъпни за масите. Голямите бижутерски центрове на сребро се изместиха от Западна Европа към Индия, Тайланд и Китай.