Безплатна доставка до офис на Еконт или при покупка над 60лв.

Search our collections

View bestsellers 

Pre-order our new design

Bespoke timepieces

Как да почистим среброто си

Сребърно бижу  колие в подаръчна кутия

С времето блясъкът на среброто помътнява и се появяват тъмни петна. Ако искате да възвърнете блясъка на любими бижута, съдове или прибори, пробвайте нашите предложение за почистване на сребро у дома.

1. Алуминиева баня
Вземете тенджера с подходящ размер – за бижута и малко канче ще е достатъчно, за сребърни прибори ще ви е нужна по-голяма. Облепете стените и с алуминиево фолио и напълнете съда с вода. Добавете сода бикарбонат. Пропорцията е следната: на 1 литър вода се слага 1 равна супена лъжица сода. Сложете съда на котлона и изчакайте да течността да заври. Пуснете сребърните изделия във врящата вода за 10 секунди – до 15, ако са особено потъмнели. Извадете ги с помощта на щипка, или дълга пинцета и се насладете на подновения блясък на среброто.

2. Содена паста
Пригответе си гъста паста от половин кафена чашка сода и 2 с.л. сода бикарбонат. Внимателно изтъркайте потъмняването с помощта на влажна гъба и изплакнете. Тази рецепта е проста, но много подходяща за силно потъмнели сребърни изделия. Все пак, имайте предвид, че содата е абразивно вещество – не търкайте прекалено агресивно, за да не надраскате метала.

3. Прах за пране + алуминиево фолио
Изберете съд с подходящ размер. Облепете го с алуминиево фолио и напълнете с гореща вода. Не е нужно да кипвате вода отделно, просто оставете крана за топла вода пуснат, докато тръгне гореща вода. Сложете 1 с.л. прахообразен перилен препарат, ако чистите прибори и съда е по-голям – 2-3 с.л. Пуснете среброто в тази вана и изчакайте 1 минута преди да го извадите. Изплакнете със хладка вода и оставете бижутата или приборите да изсъхнат сами.

4. Царевично нишесте
Пригответе си гъста паста от царевично нишесте и хладка вода. Нанесете щедро върху среброто и оставете настрани. Когато пастата изсъхне напълно върху метала вземете парче сух тензух, или суха хавлия и изтъркайте внимателно коричката докато падне. Ще се изненадате приятно от резултата – сребърните прибори и бижута са като нови.

5. Кетчуп
Може да ви се струва странно, но и кетчупът може да влезе в употреба, ако трябва спешно да изчистите потъмнявания от сребърните си обеци, а нямате подръка нищо друго. Нанесете малко кетчуп върху потъмнелите места. Оставете да подейства няколко минути и внимателно обтрийте с помощта на памучна клечка за чистене на уши, докато среброто заблести. Ако трябва да почистите някое малко труднодостъпно ъгълче и елемент на сребърно бижу, използвайте стара четка за зъби, или малка твърда четчица за рисуване.

6. Дезинфектант за ръце
Малките тубички дезинфектант за ръце могат да бъдат полезни ако нямате подръка продукт за полиране на сребро. Изстискайте 2-3 капки върху мека кърпа и внимателно обтрийте сребърният съд или бижу.


Важно: Независимо кой метод ще изберете никога не търкайте среброто твърде агресивно, за да не надраскате повърхността. При полиране винаги използвайте памучна кърпа, или парче фино тъкан вълнен плат за по-добър блясък.
7. Спрайт
Още един необичаен метод за възвръщане на блясъка на потъмнели сребърни прибори, бижута и аксесоари. Сложете предметите, които имат нужда от почистване в подходящ съд и ги залейте със спрайт докато не ги покрие. Оставете ги да стоят 1 час, след това ги извадете, изплакнете и подсушете.
8. Паста за зъби
Класическа рецепта за полиране на сребро. Единственото условие е да използвате обикновена паста за зъби – а не гел, и да е без абразивни частици. Изстискайте малко количество на чисто памучно или вълнено парцалче и внимателно полирайте потъмнялото сребро. Изплакнете обилно с хладка вода и се насладете на бласъка.
9. Препарат за чистене на стъкло
Спреят за прозорци е подходящ за почистване на сребро 925, от което се изработва масовата сребърна бижутерия. Напръскайте малко от препарата върху кърпа или четка за зъби и изтъркайте внимателно бижуто, за да възстановите блясъка му.
10. Амониева вода
За да възстановите блясъка на потъмняло сребро, потопете за 10 минути в амониева вода. Извадете и внимателно избършете с памучна кърпа. По този начин ще премахнете и последните следи от помътняване на метала.
11. Лимонов сок, сол и сухо мляко
Разтворете половин чаена чаша сухо мляко в чаша и половина вода. Добавете 1 с.л. пресно изцеден лимонов сок. Оставете сребърните бижута или прибори да престоят 1 нощ в сместа. Ако е необходимо пригответе повече смес като спазвате пропорциите. На сутринта извадете среброто и го изплакнете добре. Ако сребърните изделия на са много мътни и потъмнели и не ви се иска да ги оставите в тази необикновена течност цяла нощ, пригответе рецептата през деня и ги оставете за поне 4 часа.
12. Балсам за коса
Тази рецепта не е за почистване, а по-скоро за предпазване от потъмняване. След като сте изчистили среброто до блясък, нанесете съвсем малко количество балсам за коса върху памучна кърпа и обтрийте метала. Оставете настрани за 5-10 минути и след това внимателно избършете балсама с мека хартиена кърпа или парченце памук.
13. Тебешир
Друг начин да предпазите среброто от бързо помътняване и тъмни петна е да се запасите с най-обикновен тебешир. Сложете 1 малко късче в кутийката, където държите любимите си обеци, а чекмеджето, в което стоят сребърните ви прибори може да сложите и повече. Тебеширът абсорбира влагата и по този начин среброто потъмнява по-малко и по-бавно. Не забравяйте да сменяте парчетата с нови от време на време.
Искаме да припомним, че среброто е мек и податлив материал. Затова никога не търкайте твърде силно, когато го полирате, за да не издраскате повърхността му. Винаги използвайте кърпа от естествен материал (фина вълна или памук), при почистване на сребърните изделия.