Безплатна доставка до офис на Еконт или при покупка над 60лв.

Search our collections

View bestsellers 

Pre-order our new design

Bespoke timepieces

Различните видове сребро в бижутерийното изкуство

Сребърно бижу  колие в подаръчна кутия

Среброто е един от най-разпространените и предпочитани благородни метали в изработката на бижута.
Неговият изтънчен дизайн и студен цвят стоят изключително елегантно на всяка визия, а достъпните му цени го правят още по-търсено.

За силата и способностите на среброто не само като материал за бижута, но и като лечебно средство, са изписани множество медицински трудове.
Смята се, че вода, в която сме държали сребърни прибори или чисто сребро, има свойствата да засилва имунната система на човека.

Неслучайно сервизите за хранене и прибори от сребро са доста популярни в цял свят. Храненето с такъв вид прибори засилва организма и изчиства излишните отрови от него.

Много педиатри препоръчват захранването на децата да започва със сребърна лъжичка.

Енергията на среброто се свързва с красотата и необятността на Луната и нейната символична мощ. В много и различни религиозни обичаи от всякакви култури е задължително присъствието на среброто под формата на различни предмети и символи.

В бижутерийното изкуство среброто често се примесва с различни видове други метали като чрез тези смески се получават и различни нюанси на оцветяване.
Когато например среброто е с концентрация 92,5% и смесено с мед, след което се покрива с тънък слой чисто сребро проба 999, което придава блясък. Това са най-познатите ни бижута с чист сребристо-сивкав цвят и оттенък.

С течение на времето всички сме забелязвали как сребърните ни бижута потъмняват. Това се дължи на т.нар. процес оксидиране, който се получава при продължителен контакт на среброто с кислород. Така например, ако бижу, направено от сребро стои в затворена витрина в магазина, ще потъмнее много по-късно, отколкото, ако бъде носено върху кожата. Когато за най-външен и покривен слой на среброто се използва родий, то придобива цвят на бяло злато. Именно родийът предпазва среброто от потъмняване. За това, ако предпочитате сребро, което имитира злато, Ви препоръчваме да търсите родирани сребърни бижута. Бижутата от оксидирано сребро могат да се носят с лекия потъмнял оттенък или да бъдат почистени от специалист.
И в двата случая бижуто притежава свой личен чар и визия.

Именно обаче, поради процесът оксидиране, почти никъде не можете да срещнете бижу, съставено от сребро и злато. Златото е доста по-издръжливо на времевите устои от среброто.

Изключително ефектно и с нежна визия е розовото сребро.
То се получава чрез примес на класическо сребро с определен вид розов родий.
Примесите в бижутерията имат наименованието „лигатури“. Чрез различни видове лигатури се получават различни оттенъци на благородните метали: например червено, медно, кафяво и т.н.

Черното сребро, което изглежда изпепеляващо ярко и наситено, се получава чрез умишлена оксидация на обикновено сребро в различни тежки химични разтвори.


Комбинирайки различните видове сребро с различни видове цветни камъни, се получават невероятни бижутерийни композиции, които в повечето случаи са шедьовър на изкуството. Но дори и без присъствието на цветни камъни в композицията, бижутата от цветно сребро също са изключително красиви и ефектни с дизайна си.